Meer bewolking en kouder

De Benelux bevindt zich onder een gordel van hogedrukgebieden die zich uitstrekt vanaf IJsland naar onze omgeving en vervolgens naar Rusland. Met een zwakke oostenwind wordt een zwak front in de hogere luchtlagen vanuit Noord-Duitsland en Denemarken onze kant op geduwd. Dit front markeert de overgang naar wat koudere lucht en gaat gepaard met wolkenvelden en mistgebieden.

Vandaag lijken alleen het uiterste oosten en noorden gevoelig voor mist en wolkenvelden, maar vannacht en morgen komt de gehele Benelux onder de bewolking en mist te liggen. Deels lossen bewolking en mist echter ook weer op. Op vrijdag keert met een aantrekkende oostenwind de droge lucht weer terug en schijnt de zon volop. We bevinden is dan echter in koudere lucht waarbij het overdag niet veel meer wordt dan 5 C. In de nachten kan het licht, en in het weekeinde plaatelijk zelfs matig vriezen. En zo komt de winter vrij onverwachts toch nog naderbij. Ook begin volgende week lijkt het vrij koud te blijven bij rustig weer met veel zon.

(noordoosten) DINSDAG. In de afgelopen nacht vroor het in Soesterberg 3,5 C. Vandaag begint op de meeste plaatsen zonnig, maar in het noordoosten komt plaatelijk mist en laaghangende bewolking voor. Mist en laaghangende bewolking breiden zich vandaag heel langzaam wat verder uit over het noorden en oosten van Nederland. Daar stokt het kwik bij 4 a 5 C, elders is 10 tot 12 C haalbaar. Er waait een meest zwakke oostenwind.
Temperatuur. 5 (NO-NL) tot 12 C (W-B.). Wind: O. 2-3 Bft.

WOENSDAG. Wolkenvelden en mist trekken in de nacht en overdag verder zuidwestwaarts. Deels lossen mist en bewolking ook weer op. Het is moeilijk aan te geven waar de zon zal schijnen en waar de mist blijft hangen. In de nacht in heldere gebieden lichte vorst. Overdag ongeveer 7 C, maar in mistgebieden of bij hardnekkige bewolking enkele graden lager. Weinig wind.
Temperatuur. Nacht: -2 tot +2 C. Dag: 4 tot 7 C. Wind: O. 2-3 Bft.

DONDERDAG. Ook op donderdag nog een mix van wolken, opklaringen en mist. Temperaturen tussen 3 en 6 C.
Temperatuur. Nacht: -2 tot +2 C. Dag. 3 tot 6 C. Wind: O. / N. 2-3 Bft.

VRIJDAG. De zon keert weer terug en alleen het noordoosten kan nog last hebben van wat wolkenvelden. In de nacht op veel plaatsen lichte vorst. Overdag in de zon circa 5 C bij een matige tot aan de kust en boven open wateren vrij krachtige aantrekkende oostenwind. Ondanks de zon wordt het niet veel warmer dan circa 5 C.
Temperatuur. Nacht. -3 tot +3 C. Dag. 5 C. Wind: O. 3-5 Bft.

WEEKEINDE. Het lijkt een zonnig weekeinde te worden. In de nachten vriest het op veel plaatsen licht, op een enkele plaats matig. Overdag wordt het een graad of 5. Stevige en koude zuidoosten tot oostenwind. Op zondag wat minder wind.
Temperatuur. Nacht: 0 tot -5 C. Dag: 5 C. Wind: O./ZO. 2-5 Bft.

[Volgende weerpraat: donderdag 14 februari]

Opgesteld in samenwerking met Frank de Groot

Lees ook:Langzaam kouder
Lees ook:Vanaf vrijdag meer zon, vrij koud
Lees ook:Langzaam kouder, mistkansen
Lees ook:Weerpraat 22 oktober ’07: komende nacht matige vorst?
Lees ook:Meer bewolking en opnieuw zachter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.